Een van de meeste vragen die wij in onze kliniek ontvangen is of een vrouw ook een haartransplantatie kan ondergaan. Het antwoord is uiteraard positief!
Hoewel de meerderheid van de behandelingen nog steeds bij mannen wordt uitgevoerd, bestaat ongeveer 15% van onze patiënten uit vrouwen. Want ondanks dat vrouwen veel minder last lijken te hebben van haar uitval, kunt u er wel degelijk mee te maken krijgen.
De meest voorkomende vorm is (net als bij mannen) alopecia androgenetica, maar hierbij spreekt men van de ‘female-type alopecia’. De meest belangrijke reden hiervoor is genetisch van aard en kan van beide ouders worden “geërfd”. Andere mogelijke oorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn: menopauze, zwangerschap, verandering in de hormoonspiegel, auto-immuunziekten, medicatie, ijzertekort, overmatige stress en te snel afvallen. Aangezien alopecia androgenetica het meest voorkomt bij vrouwen, behandelen we in dit Blog deze vorm.
Wat gebeurt er precies?
De folliculaire veranderingen die alopecia androgenetica veroorzaken, zijn vergelijkbaar voor haarverlies bij mannen. Er is sprake van progressieve krimp van de terminale (dikke en donkere) haarzakjes (haarminiaturisatie), transformatie van de terminale naar vellus (omzetting van de dikke en donkere terminale haren in zeer dunne en witte haren, verkorting van de haargroeicyclus en uiteindelijk het afstoten. Of simpeler gezegd, de haarfollikels worden steeds kleiner en produceren daardoor (veel) minder haren die ook dunner en korter zijn. Hierdoor kan uw hoofdhuid niet meer volledig worden bedekt en ontstaan plekken met veel dunner haar. Dat start doorgaans op de voorkant van het voorhoofd en geeft daarmee vaak ongemak.
Ludwig schaal
Afhankelijk van de ernst van haaruitval, kan de progressie van vrouwelijke kaalheid op de Ludwig-schaal worden geclassificeerd als Ludwig I, II, III.
Ludwig I
Type I wordt gedefinieerd als het vroegste stadium van haarverlies. Het dunner worden van het haar boven de kruin wordt als mild beschouwd. Een PRP kuur of XL Hair booster kan in dit stadium helpen om het haarverlies te remmen.
Ludwig II
In dit stadium is het dunner worden van het kruingebied toegenomen. Het Ludwig II-stadium gaat gepaard met een merkbare afname van de haardichtheid en verwijding van het middellijngedeelte van de hoofdhuid. Als de patiënt gezonde haarzakjes heeft in het donorgebied, kan een haartransplantatie in dit stadium een prima optie zijn.
Ludwig III
In dit stadium is de frontale haarlijn nog steeds behouden, maar de kruin vertoont nu uitgebreide haaruitval, de scheidingslijn is aanzienlijk verwijd en het haar is zo dun geworden dat het onmogelijk is om de hoofdhuid te verbergen. Als de patiënt voldoende donorreserves heeft, is de enige oplossing in dit stadium het ondergaan van een haartransplantatie.
Succesvolle haartransplantatie
Indien u geïnteresseerd bent in een haartransplantatie behandeling dan kunt u tijdens het adviesgesprek hierover goed geïnformeerd worden.
Wij hebben veel ervaring met het behandelen van vrouwelijke patiënten en raden doorgaans de DHI behandeling aan, waarbij uw voorhoofd niet hoeft te worden geschoren en wij tussen de bestaande haren de verplaatste haren direct kunnen implanteren. Na ongeveer twee weken is daardoor niets meer te zien van de behandeling.
Haartransplantatie voor vrouwen wordt steeds populairder
Statistieken over haarverlies bij vrouwen:
- Ongeveer 40% van de vrouwen die haarverlies ervaren, heeft genetisch geërfd haarverlies.
- Een op de vier vrouwen krijgt last van haaruitval. Dit aantal loopt op tot twee op de vier vrouwen tijdens de menopauze.
- Meer dan ongeveer 50% van de vrouwen ouder dan 65 jaar heeft last van dunner wordend haar.
- Ongeveer 17% van de haartransplantatiepatiënten over de hele wereld zijn vrouwen.