De evolutie in haartransplantaties

Haaruitval is van alle tijden maar de evolutie in haartransplantatie staat niet stil. Inmiddels bestaan er verfijnde technieken die een natuurlijk en mooi resultaat bieden. 

Haaruitval

Haaruitval is een veelvoorkomende kwaal die geen effect heeft op de lichamelijke gesteldheid, maar mentaal kan leiden tot ongemak en onzekerheid.

Naast de genetische vorm van kaalheid (alopecia androgenetica) kan het haarverlies ook worden veroorzaakt door een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het haar uitvalt (alopecia areata), hormonen, schildklierproblemen, medicatie  en door stress.

 

Haartransplantatie

Een haartransplantatie is simpel uitgelegd de methode waarbij haarzakjes van een ‘donorplaats’ worden verplaatst naar het deel van het lichaam waar kaalheid bestaat.

Inmiddels zijn haartransplantaties geëvolueerd en is een veelgebruikte ingreep geworden voor zowel mannen als vrouwen. En niet alleen het haar op de bovenkant van het hoofd kan worden behandeld, maar ook de baard/snor en  wenkbrauwen. Haartransplantaties zijn in de loop der tijd verfijnd tot een beperkte invasieve ingreep. Maar dat is niet altijd zo geweest. Laten we teruggaan in de tijd.

 

geschiedenis-van-de-haartransplantatie-1024x536

 

Geschiedenis van de haartransplantatie

De eerste documentatie gaat terug naar 1822 waarbij een student geneeskunde aan de universiteit Würzburg in Duitsland melding maakt van een succesvolle verplaatsing van haarzakjes.

 

Haar implantatie


De eerste meer bredere toepassing van transplantaties start in de jaren 30 van de vorige eeuw door de Japanse dermatoloog Okuda.

Hij ontwikkelde de zogenaamde ponstechniek om beschadigde huid, zoals verwondingen en brandwonden, weer te voorzien van haar. Bij deze techniek werden stukjes huid met gezonde haarzakjes (haarimplantaat) weggesneden en naar vooraf gemaakte gaatjes in de beschadigde gebieden verplaatst. Dit was een rudimentaire manier van verplaatsen, maar baande wel de weg voor ontwikkeling.

In de jaren vijftig kreeg deze methode aandacht in Amerika en dokter Orentreich bestuurde de methode en bracht een publicatie hierover uit. Hij bedacht daarbij de term ‘donordominantie’, waarbij het getransplanteerde haar de kenmerken behoudt van het gebied waaruit het is genomen, in plaats van het gebied waarnaar het is geplaatst. De gebruikte stukjes huid met haarzakjes waren toen nog zo groot dat deze bekendheid kregen als ‘haarpluggen’ (zoals bij een pop vaak te zien is) en daarmee een negatieve bijklank kreeg.

de-vroeger-gebruikte-methode-1024x536

De vroeger gebruikte methode

Folliculaire unit transplantatie (FUT)

Daarna ontstond de zogenaamde Folliculiare unit transplantatie-methode waarbij een hele strook donorhuid van het achterhoofd werd gesneden om daaruit de beschikbare haarzakjes (grafts) te onttrekken. Het kent een pijnlijk nazorgtraject en de patiënt heeft een groot en zichtbaar litteken op de achterzijde van het hoofd. Deze methode wordt nog steeds -zij het beperkt- toegepast in Nederland.

 

Micro-transplantaten: folliculaire eenheidsextractie (FUE)

In de jaren negentig van de vorige eeuw ontstonden zogenaamde micro-transplantaten, waarmee het proces aanzienlijk werd verfijnd. Artsen oogsten daarbij individuele haren en dit proces staat nu bekend als folliculaire eenheidsextractie (FUE). Het oogsten gebeurt met behulp van een klein chirurgisch boortje. De haren worden vervolgens getransplanteerd naar de gebieden waar het haar gewenst is. Zowel de donorplaats als de ontvangende plaats zijn verdoofd met een plaatselijke verdoving en de procedure vereist geen incisies of hechtingen. De procedure zorgt voor zeer gedetailleerd werk en natuurlijke resultaten zonder littekens of pijn. FUE werd begin jaren 2000 de voorkeursprocedure en wordt nu beschouwd als de ‘algemene standaard’ van haartransplantatieprocedures van haarimplantaten.

 

Direct Hair Implantation (DHI)

De DHI haartransplantatiemethode is de meest geavanceerde techniek die op dit moment wordt gebruikt om de grafts in het ontvangstgebied te transplanteren. In tegenstelling tot andere methoden vereist de DHI-methode geen voorafgaande incisies in het ontvangstgebied.

Bij de DHI-methode wordt gebruik gemaakt van een speciale pen, de Choi-pen, waarmee de haarzakjes in de holle naald van de pen worden geplaatst.

De pen wordt voorzichtig in het ontvangstgebied op de hoofdhuid gestoken, waarbij de haarzakjes één voor één worden geïmplanteerd zonder dat er incisies nodig zijn. Dit zorgt voor minimale weefselschade en een veel sneller herstel dan bij het maken van incisies in de hoofdhuid het geval is.

haartransplantatie-method-1024x536

Dankzij de precisie van de Choi-pen kunnen de haarzakjes ook in een natuurlijker ogend patroon worden geïmplanteerd, waardoor een esthetisch verfijnd resultaat wordt bereikt. De DHI-methode staat ook bekend om het minimaliseren van littekens, wat bijdraagt aan een aantrekkelijkere en comfortabelere procedure voor de patiënt.

De DHI haartransplantatiemethode wordt inmiddels steeds populairder vanwege de hoge slagingskans en duurzame resultaten, waarbij patiënten een veel vollere en meer natuurlijk ogende haardos kunnen krijgen.

In Nederland zijn er slechts een beperkt aantal haarklinieken die deze methode aanbieden. Wij zijn als haarkliniek gespecialiseerd in deze methode en hebben daardoor ruime expertise om een DHI haartransplantatie succesvol uit te voeren. Met onze ervaring durven we te zeggen dat wij koploper zijn op het gebied van de DHI haartransplantatie-methode. Daarnaast zijn wij de enige haarkliniek in Nederland die tot 4.500 grafts succesvol in 1 sessie kunnen implanteren. Indien u hierover meer informatie wenst dan kunt u contact opnemen via 015 7009755 voor meer uitleg.

 

Veel gestelde vragen

U kunt veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot dit onderwerp vinden in deze sectie.

Welke factoren kunnen haarverlies veroorzaken en hoe ontstaat haarverlies?

Haarverlies kan worden veroorzaakt door genetische factoren (alopecia androgenetica), maar ook door auto-immuunziekten, hormonale veranderingen (zoals tijdens zwangerschap of door anticonceptie), schildklierproblemen en stress.

Wat is haartransplantatie en waarom wordt het gebruikt?

Haartransplantatie is een procedure waarbij haarzakjes van een deel van het lichaam (donorgebied) naar het gebied waar haarverlies is opgetreden, worden verplaatst. Deze methode wordt veel gebruikt als cosmetische ingreep voor zowel mannen als vrouwen. Haarverlies kan niet alleen op de bovenkant van het hoofd, maar ook op de baard/snor, wenkbrauwen en zelfs lichaamsbeharing worden behandeld.

Hoe begon en ontwikkelde de geschiedenis van haartransplantatie zich?

De geschiedenis van haartransplantatie gaat terug tot 1822, met de eerste documentatie van een succesvolle haarzakjesverplaatsing door een geneeskundestudent aan de Universiteit van Würzburg in Duitsland. Later in de jaren 1930 ontwikkelde de Japanse dermatoloog Okuda een techniek genaamd “ponstechniek” om haarzakjes naar gebieden met haarverlies te verplaatsen.

Welke haartransplantatiemethoden bestaan er en wat is de meest geavanceerde methode?

Haartransplantatiemethoden zijn in de loop der tijd geëvolueerd. Deze omvatten FUT (Follicular Unit Transplantation), FUE (Follicular Unit Extraction) en DHI (Direct Hair Implantation). DHI is de meest geavanceerde methode waarbij haarzakjes met behulp van een speciale pen direct en nauwkeurig worden geïmplanteerd.

Wat is de DHI-methode voor haartransplantatie en hoe werkt het?

De DHI (Direct Hair Implantation) methode omvat het direct en nauwkeurig implanteren van haarzakjes naar het ontvangstgebied met behulp van een speciale pen genaamd Choi-pen. Deze methode veroorzaakt minder weefselschade en zorgt voor sneller herstel. Dankzij de precisie van de Choi-pen worden haarzakjes in een natuurlijk ogend patroon geïmplanteerd, waardoor patiënten een vollere en natuurlijker uitziende haardos krijgen.