Het nazorg traject

Hieronder vindt u informatie over het nazorgtraject na uw haartransplantatie

Het nazorg traject

Eenmaal thuis aangekomen wordt u aangeraden om goed uit te rusten. Voor wat betreft het helingsproces van uw hoofdhuid moet u rekenen op een herstel van minimaal tien dagen. In deze periode is uw huid nog in herstel en heeft extra aandacht en zorg nodig om het beste eindresultaat te bereiken. Doordat uw huid is geopereerd krijgt u last van korstvorming op de wondjes. Hoe klein die wondjes ook zijn, door de hoeveelheid kunt u dit ervaren als onprettig, omdat de huid kan gaan jeuken. Uiteraard dient u de wondjes niet aan te raken of te krabben, want hierdoor kunnen de wondjes opengaan en bent u vatbaar voor infecties. Wij geven u in het nazorgpakket bruikbare informatie en hulpmiddelen om de jeuk te verzachten.

Mocht u ergens gedurende het nazorgtraject medisch gerelateerde vragen hebben, dan kunt u 24/7 contact opnemen met het speciale telefoonnummer dat u van ons ontvangt.

Dag 3: eerste wasbeurt en controlemoment

In de eerste drie dagen na de behandeling gaan de geplaatste grafts zich hechten. Het is van belang om dit proces niet te verstoren. Daarom mag u de eerste drie dagen het donorgebied en het getransplanteerde gebied zelf nog niet wassen.

Na drie dagen komt u terug in de kliniek om de eerste wasbeurt te ondergaan. Het team doet dat op een speciale manier die u dan ook wordt aangeleerd. Na de wasbeurt wordt het donorgebied en het getransplanteerde gebied gecontroleerd op de vordering van het geneesproces. Na deze controle mag u zelf ook weer uw huid wassen, volgens de instructies die u ontvangt. U krijgt daarvoor een speciale shampoo in het nazorgpakket die u thuis kunt gebruiken.

Dag 10: tweede wasbeurt en controlemoment

Tien dagen na de behandeling komt u terug voor uw tweede wasbeurt in de kliniek. Wij gebruiken daarbij een speciale lotion om de hoofdhuid te verzachten en om vervolgens de korstjes soepeler te maken behandelen we de hoofdhuid met een stoombad. Daardoor voorkomen wij irritaties en/of littekens die de korstjes kunnen veroorzaken bij het verwijderen. Het doel is dat u na deze wasbeurt geen korstjes meer heeft op het behandelde gebied. Daarbij doen wij tevens een grondige nacontrole en maken we foto’s om de voortgang te bewaken.

Dag 14: mogelijke haaruitval na de behandeling

Na ongeveer twee weken gaat u merken dat u last van haaruitval krijgt, want er is nagenoeg altijd sprake dat de oude haren uit de getransplanteerde en gezonde grafts vallen. Dit is volkomen normaal en is een natuurlijk onderdeel van het herstelproces.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat de behandeling mislukt is. De grafts zelf zijn namelijk volledig intact en inmiddels vastgegroeid in uw hoofdhuid. Uw haargroei start na deze haaruitval vanzelf weer op en is na ongeveer vier maanden goed zichtbaar. De eerste haar-aangroei is daarbij vaak wat fijner van structuur dan u mogelijk gewend bent. Ook dat is onderdeel van het proces. Daarna komt de haargroei volledig op gang en ziet u steeds meer het gewenste eindresultaat.

Gedurende de resterende periode in het eerste jaar heeft u meerdere controle momenten waarbij er contact met u volgt:

1e maandcontrole

Tijdens de 1e maandcontrole bekijken wij of uw hoofdhuid een goed genezingsproces doorloopt. Daarbij wordt de algemene staat van uw hoofdhuid beoordeeld en of er een goede doorbloeding aanwezig is. Ook wordt er gecontroleerd op eventuele infecties, folliculitis en haaruitval.

6e maandcontrole

Na zes maanden komt u terug voor de halfjaarlijkse controle. Hierbij is al een goede progressie te zien van het eindresultaat, maar het definitieve beeld is pas na ongeveer een jaar na de behandeling volledig zichtbaar.

12e maandcontrole: het eindresultaat en laatste controlemoment

Een jaar na de behandeling komt u op bezoek voor de eindcontrole, om samen het eindresultaat te bekijken. Het geïmplanteerde haar is inmiddels niet meer van uw oorspronkelijke haar te onderscheiden en u bent verzekerd dat de haargroei levenslang blijvend is.

Daarbij wordt er teruggekeken naar de diverse controle momenten van het afgelopen jaar en worden er foto’s gemaakt van het eindresultaat. Daarna is het niet meer noodzakelijk dat u onder onze nazorgbegeleiding staat en kunt u ongestoord genieten van uw nieuwe uiterlijk.