Het nazorg traject

Hieronder vindt u informatie over het nazorgtraject na uw haartransplantatie

Het nazorg traject

De weken voorafgaand was waarschijnlijk een periode waar u naartoe heeft geleefd en nu de haartransplantatie achter de rug is, kunt u zich eindelijk volledig ontspannen. Het is daarbij uiteraard fijn om het genezingsproces in uw eigen vertrouwde en comfortabele omgeving te kunnen uitvoeren. En hopelijk viel de behandeldag daarbij voor u net zo mee als wij van de meeste van onze patiënten terugkrijgen als feedback.

nazorg-1

De reis naar het gewenste eindresultaat

Voor een succesvol herstel hebben wij voor u een grondig nazorgprogramma opgesteld. Houd er rekening mee dat het herstel van uw hoofdhuid ongeveer tien dagen in beslag neemt. Tijdens deze periode vereist uw huid extra zorg en aandacht. Het eindresultaat met volledige haargroei is ongeveer na twaalf maanden. Het vergt van u geduld en aandacht, maar u hoeft dat niet alleen te doen. Wij staan u graag bij tijdens deze “reis” naar het bereiken van de felbegeerde haardos. Hieronder ziet u de verschillende stappen die we gezamenlijk nemen om tot het gewenste eindresultaat te komen.

het-nazorgtraject-stappen
het-nazorgtraject-stap-1

Dag 3: eerste wasbeurt en controlemoment

In de eerste dagen na de behandeling gaan de geplaatste grafts zich volledig hechten in uw hoofdhuid. Het is van belang om dit proces niet te verstoren. Daarom mag u het donorgebied en het getransplanteerde gebied zelf de eerste drie dagen niet wassen.

Doordat uw huid is geopereerd krijgt u last van korstvorming op de wondjes. Hoe klein die wondjes ook zijn, door de jeuk kunt u dit ervaren als onprettig. Uiteraard mag u de wondjes niet aanraken of krabben, want hierdoor kunnen de wondjes opengaan en bent u vatbaar voor infecties, wat effect kan hebben op het resultaat. Dat is mede de reden dat onze medewerkers uw hoofd op de derde en tiende dag na de haartransplantatie graag behandelen en wassen.

U komt daarom op dag 3 terug in de kliniek om uw eerste wasbeurt te ondergaan. Wij doen dat op een specifieke manier die u ook wordt aangeleerd. Na de wasbeurt wordt het donorgebied en het getransplanteerde gebied gecontroleerd op de vordering van het geneesproces. Na deze controle mag u voortaan zelf uw huid wassen volgens de instructies die u van ons ontvangt. U heeft daarvoor een speciale shampoo en lotion in het nazorgpakket ontvangen die u thuis kunt gebruiken.

het-nazorgtraject-stap-2

Dag 10: tweede wasbeurt en controlemoment

Tien dagen na de behandeling komt u terug voor uw tweede wasbeurt in de kliniek. Wij gebruiken daarbij de lotion om de hoofdhuid te verzachten en de korstjes soepeler te maken. Vervolgens masseren wij de huid voorzichtig om de korstjes soepeler te maken. Daardoor voorkomen wij irritaties en/of littekens die de korstjes kunnen veroorzaken bij het verwijderen. Het doel is dat u na deze tweede wasbeurt geen enkel korstje meer heeft in het behandelde gebied. Daarbij doen wij tevens een grondige nacontrole en maken we wederom foto’s om de voortgang te bewaken.

het-nazorgtraject-stap-3

Dag 14: mogelijke haaruitval na de behandeling

Vanaf twee weken na de haartransplantatie kunt u gaan merken dat u last krijgt van tijdelijke haaruitval in het gebied van de geïmplanteerde grafts. Ter verduidelijking, dit is een natuurlijk onderdeel van het herstelproces (de zogenaamde “shedding” of “shock-loss” fase) en na deze haaruitval groeien er snel nieuwe haartjes uit de geplaatste grafts. U hoeft u zich dus geen zorgen te maken dat de haartransplantatie mislukt is. De grafts zelf zijn namelijk volledig intact en inmiddels volledig vastgegroeid in uw hoofdhuid. 

De eerste aangroei van nieuwe haartjes is wat fijner van structuur dan u gewend bent. Ook dat is onderdeel van het herstelproces.

het-nazorgtraject-stap-4

1e maandcontrole

Tijdens de 1e maandcontrole bekijken wij of uw hoofdhuid het juiste genezingsproces doorloopt. Daarbij wordt de algemene staat van uw hoofdhuid beoordeeld en gekeken of er een goede doorbloeding aanwezig is. Ook wordt er gecontroleerd op eventuele bijzonderheden.

het-nazorgtraject-stap-5

6e maandcontrole

Na zes maanden komt u op bezoek voor de volgende controle. We zien dan dat de haargroei goed op gang is gekomen en zien de progressie naar het gewenste eindresultaat.

het-nazorgtraject-stap-6

12e maandcontrole

Een jaar na de behandeling komt u op bezoek voor de eindcontrole, om samen het eindresultaat te bekijken. Het geïmplanteerde haar is inmiddels niet meer van uw oorspronkelijke haar te onderscheiden en u bent verzekerd dat de haargroei levenslang blijvend is.

Daarbij wordt er teruggekeken naar de diverse controle momenten van het afgelopen jaar en worden er foto’s gemaakt van het eindresultaat. Daarna is het niet meer noodzakelijk dat u onder onze nazorgbegeleiding staat en kunt u ongestoord genieten van uw nieuwe uiterlijk.

het-nazorgtraject-stap-7

Na uw nazorgtraject

Als u na het nazorgtraject nog vragen heeft of graag persoonlijk langs wilt komen, staan wij daar uiteraard voor open. Hoewel het nazorgtraject is afgerond, blijft onze relatie met u altijd bestaan.

Vragen?

Onthoud dat elk nazorgtraject uniek is en afhankelijk van het type behandeling dat u heeft ondergaan en uw individuele gezondheidstoestand. Het is belangrijk om onze instructies en richtlijnen nauwgezet op te volgen om het beste resultaat te bereiken. Mocht u gedurende het nazorgtraject medisch gerelateerde vragen hebben,  aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U ontvangt een telefoonnummer dat 24/7 gebeld kan worden voor medisch gerelateerde vragen. Zo heeft u altijd snel antwoord op uw vragen.