• Home
  • 9
  • Haartransplantatie vrouwen

Haartransplantatie voor vrouwen

Een van de meeste vragen die wij in onze kliniek ontvangen is of een vrouw ook een haartransplantatie kan ondergaan. Het antwoord is uiteraard positief! 

Hoewel de meerderheid van de behandelingen nog steeds bij mannen wordt uitgevoerd, bestaat ongeveer 15% van onze patiënten uit vrouwen. Want ondanks dat vrouwen veel minder last lijken te hebben van haar uitval, kunt u er wel degelijk mee te maken krijgen.

open-plek-voor-de-haartransplantatie-behandeling-1

De meest voorkomende vorm is (net als bij mannen) alopecia androgenetica, maar hierbij spreekt men van de ‘female-type alopecia’. De meest belangrijke reden hiervoor is genetisch van aard en kan van beide ouders worden “geërfd”. Andere mogelijke oorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn: menopauze, zwangerschap, verandering in de hormoonspiegel, auto-immuunziekten, medicatie, ijzertekort, overmatige stress en te snel afvallen. Aangezien alopecia androgenetica het meest voorkomt bij vrouwen, behandelen we in dit Blog deze vorm.

 

Wat gebeurt er precies?

De folliculaire veranderingen die alopecia androgenetica veroorzaken, zijn vergelijkbaar voor haarverlies bij mannen. Er is sprake van progressieve krimp van de terminale (dikke en donkere) haarzakjes (haarminiaturisatie), transformatie van de terminale naar vellus (omzetting van de dikke en donkere terminale haren in zeer dunne en witte haren, verkorting van de haargroeicyclus en uiteindelijk het afstoten. Of simpeler gezegd, de haarfollikels worden steeds kleiner en produceren daardoor (veel) minder haren die ook dunner en korter zijn. Hierdoor kan uw hoofdhuid niet meer volledig worden bedekt en ontstaan plekken met veel dunner haar. Dat start doorgaans op de voorkant van het voorhoofd en geeft daarmee vaak ongemak.

 

Ludwig schaal

Afhankelijk van de ernst van haaruitval, kan de progressie van vrouwelijke kaalheid op de Ludwig-schaal worden geclassificeerd als Ludwig I, II, III.

ludwig-1-2
ludwig-2
ludwig-3

Succesvolle haartransplantatie

Indien u geïnteresseerd bent in een haartransplantatie behandeling dan kunt u tijdens het adviesgesprek hierover goed geïnformeerd worden.

Wij hebben veel ervaring met het behandelen van vrouwelijke patiënten en raden doorgaans de DHI behandeling aan, waarbij uw voorhoofd niet hoeft te worden geschoren en wij tussen de bestaande haren de verplaatste haren direct kunnen implanteren. Na ongeveer twee weken is daardoor niets meer te zien van de behandeling.

 

Haartransplantatie voor vrouwen wordt steeds populairder

Statistieken over haarverlies bij vrouwen:

  • Ongeveer 40% van de vrouwen die haarverlies ervaren, heeft genetisch geërfd haarverlies.
  • Een op de vier vrouwen krijgt last van haaruitval. Dit aantal loopt op tot twee op de vier vrouwen tijdens de menopauze.
  • Meer dan ongeveer 50% van de vrouwen ouder dan 65 jaar heeft last van dunner wordend haar.
  • Ongeveer 17% van de haartransplantatiepatiënten over de hele wereld zijn vrouwen.
de-haaranalyse

De haaranalyse

Tijdens uw adviesgesprek voeren wij ook de haaranalyse uit. Op basis van uw wensen letten we daarbij op de vitaliteit van uw hoofdhaar en de hoofdhuid. Specifiek analyseren we daarbij de volgende onderwerpen:

 

De omvang van het donorgebied 

Het standaard donorgebied bevindt zich in de haarkrans op het achterhoofd. Dit gebied bestaat uit haarfollikels die niet gevoelig zijn voor het hormoon DHT (dihydroxy-testosteron), wat de oorzaak is van veel mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Het verplaatsen van deze haarfollikels naar een ander gebied heeft geen effect op deze eigenschap. Daarmee ontstaat levenslang haargroei in het gewenste gebied. De omvang van het donorgebied heeft effect op het aantal te kunnen verplaatsen grafts, waarbij voldoende haarfollikels op het achterhoofd gelaten moeten worden om een egaal kapsel te behouden.

 

Het aantal grafts

Een gezond donorgebeid met voldoende grafts is noodzakelijk voor een geslaagde behandeling. Indien er sprake is van veel multigrafts dan kunnen we een nog mooier resultaat behalen. Want we kunnen de multigrafts (bestaande uit twee tot vier haren) scheiden en behalen daarmee meer effectiviteit uit minder “materiaal”.

 

Densiteit van de haarfollikels

De mate van volume wordt gemeten in het aantal haarfollikels per vierkante centimeter. Hoe dichter de haarfollikels naast elkaar staan, hoe meer volume gecreëerd kan worden.

 

De gezondheid van de hoofdhuid

De geschiktheid van u voor een haartransplantatie heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van uw haar. Ook de conditie van de hoofdhuid speelt een belangrijke rol. Als de hoofdhuid namelijk heel droog is en schilferig, dan is een voorbehandeling noodzakelijk om dit op te lossen, want dat is een belemmering voor een geslaagde behandeling. Wij kunnen met behulp van een microscopische camera het gebied uitvergroten en kunnen daarmee de gesteldheid van het onderzochte gebied goed beoordelen. Na de haaranalyse kunnen wij u een onderbouwd advies geven over de (on)mogelijkheden.

dhi-behandeling-box
saffier-fue-behandeling-box
receptorbehandeling-box

Veelgestelde vragen