Haarverlies bij vrouwen

Overmatig haaruitval bij vrouwen

Haarverlies is niet iets wat alleen mannen overkomt. Want ook meer dan helft van de vrouwen heeft
op enig moment in het leven last van dun haar of overmatig haaruitval.

Om te toetsen of u last heeft van overmatig haaruitval kunt u de volgende simpele test doen. Was u een week lang boven een afgesloten wasbak en verzamel alle haren na iedere wasbeurt. Tel de haren na de week op. Bij meer dan 100 haren verlies per dag (gemiddeld) heeft u last van overmatig haaruitval.

Het overmatige haaruitval kan vele symptomen en oorzaken hebben, dus het is van belang eerst de bron te achterhalen. De drie meest voorkomende vormen van haarverlies worden hieronder kort beschreven.

Alopecia Androgenetica

Dit wordt ook vaak “erfelijke haarverlies” genoemd en is bij zowel mannen als vrouwen de vaakst voorkomende vorm (40%) bij blijvende haarverlies. De oorzaak is genetische (vanuit de voorouders) en ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron sterker wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Bij vrouwen manifesteert zich dit door steeds dunner wordend haar op het midden van het hoofd.

DHT zorgt er voor dat de haarfollikel verschrompelt, waardoor er in het begin dunnere haren groeien en uiteindelijk de haarfollikel afsterft en helemaal geen haar meer kan produceren. De enige remedie dan nog hiertegen is een haartransplantatie.

Telogeen Efflivium

Het haar van vrouwen reageert sterk op invloeden van buitenaf, waardoor het sneller in de rustfase kan overgaan. Als dat versterkt/versneld aanwezig is spreekt men van Telogeen Efflivium. Er kan daardoor plotsteling haarverlies optreden en het haar kan daardoor ook veel dunner worden van structuur. De meest voorkomende oorzaken van deze vorm zijn:
⦁ Stress
⦁ Schildklierafwijkingen
⦁ Een dieet met een tekort aan bepaalde vitamines, (vooral B1 en B12), aminozuren, zink en ijzer
⦁ Medicijngebruik zoals onder andere bloedverdunners
⦁ Het stoppen met de pil kan ook van invloed zijn door een verstoring (tijdelijk) van de hormoonbalans
⦁ De menopauze

Alopecia areata

Bij deze aandoening wordt iemand plots kaal op bepaalde plekken op de hoofdhuid. Deze vorm van kaalheid ontstaat door een immuunstoornis van het lichaam, waardoor de haarwortels ontsteken en hierdoor beschadigen. Dat kan leiden tot pleksgewijze kaalheid (meestal rond of ovaal van vorm). Deze vorm kan net zo snel weer overgaan als het is opgekomen. Er is beperkt positief effect door medicijnen mogelijk. In vergevorderde vorm kan deze aandoening ook tot blijvende totale kaalheid leiden (alopecia totalis), maar dit is heel uitzonderlijk.

Overmatig haarverlies stoppen

Het is zaak dat bij overmatig haarverlies uw haar weer in de cyclus van groei komt (terug in de anagene fase). De haarbooster behandelingen die wij aanbieden helpen effectief om de haren weer sneller in de groeifase te brengen. U kunt kiezen uit de XL Hair behandeling en de Receptorbehandeling. Over beide methoden kunt u onze website pagina’s nalezen.

Echter, wanneer de kaalheid compleet is doorgezet op een bepaalde plek, dan helpt alleen nog een haartransplantatie voor een permanente oplossing.

Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek kunnen we samen met u beoordelen wat voor u de beste oplossing is.