Haarverlies na uw haartransplantatie

In een eerder Blog zijn we ingegaan hoe haaruitval te stoppen is. Echter ook ná uw haartransplantatie behandeling kunt u last hebben van haaruitval. Dit is een veelvoorkomende maar tijdelijke situatie na een haartransplantatie. Dit fenomeen is bekend als post-operatieve telogeen effluvium, maar vaker bekend als “shedding” of “shock loss” (hoewel in het laatste geval er sprake moet zijn dat al het haar uitvalt). In deze situatie vallen uw haren in het ontvangstgebied na ongeveer drie tot vier weken (na de haartransplantatie behandeling) uit. Dit kan door u als heel vervelend worden ervaren, maar dit is niet iets om u zorgen over te maken. Wij leggen dat daarom in deze Blog graag verder uit.

Haarverlies na uw haartransplantatie

Oorzaak

De oorzaak komt doordat de haarfollikels een verandering ondergaan door de tijdelijke afname van de bloedtoevoer. Dit is een bijwerking van het genezingsproces en het is volkomen normaal dat getransplanteerde haren na de behandeling uitvalt. Zodra het shockverlies na de haartransplantatie afneemt, beginnen de getransplanteerde follikels weer haar te produceren. Naarmate uw getransplanteerde haar blijft groeien, zal uw nieuwe haar er gezonder en dikker uitzien.

Herstel van het haaruitval

Een van de vragen die patiënten vaak in hun hoofd hebben is hoe het herstel bij een  haartransplantatie werkt. De hersteltijd na een haartransplantatie is kort en de meeste mensen kunnen drie dagen na de behandeling hun dagelijkse leven weer oppakken. Na de shedding-fase gaat het haar groeien en binnen een paar maanden kunt u de nieuwe groei beginnen op te merken en het volledige resultaat is na twaalf maanden goed merkbaar.

Als u zich afvraagt ​​wat de beste vitamines zijn na een haartransplantatie om het genezingsproces te versnellen, dan zijn dat vitaminen A, B, C, D en E. De mate van effect van elk van deze vitaminegroepen op het haar is zeer variabel. Vooral B-vitamines worden heel vaak aanbevolen na haartransplantaties. Daarnaast wordt zink aanbevolen als basissupplement voor iedereen die haar wil verliezen of verzorgen. In een volgende Blog gaan we daar dieper op in.

Wat te doen na een haartransplantatie?

Na een haartransplantatie zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om een succesvol herstel te bevorderen. Deze worden u na een haartransplantatie door onze kliniek haarfijn uitgelegd. Om toch enig inzicht te hebben waarmee u rekening moet houden, krijgt u hieronder een korte opsomming.

  • Volg de instructies van het team: zorg ervoor dat u alle instructies opvolgt. U krijgt deze op basis van uw persoonlijke situatie en de gebruikte transplantatietechniek.
  • Vermijd fysieke inspanning: vermijd zware fysieke activiteiten gedurende ten minste de eerste week na de transplantatie. Overmatige inspanning kan leiden tot onnodige bloedingen.
  • Vermijd het aanraken of krabben van de hoofdhuid: het is belangrijk om niet aan de hoofdhuid te krabben of eraan te pulken, omdat dit het genezingsproces kan verstoren en het risico op infectie kan vergroten.
  • Vermijd alcohol en roken: alcoholconsumptie en roken kunnen het genezingsproces vertragen en het risico op complicaties vergroten. Het is het beste om deze gewoontes te vermijden tijdens het herstel.
  • Volg een gezonde voeding: een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, kan bijdragen aan een gezonde haargroei.
  • Het wordt afgeraden om cosmetica of lotions te gebruiken na een haartransplantatie. Dat zal meer kwaad dan goed doen. Om deze reden mag niets anders worden gebruikt dan vitamines, supplementen, olieverzorging en shampoos die worden aanbevolen door ons.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze voorzorgsmaatregelen algemene richtlijnen zijn en dat het raadplegen van onze artsen essentieel is. Volg hun advies nauwkeurig op en neem contact met hen op als u eventuele zorgen of vragen heeft tijdens de herstelperiode.

Heeft u nog specifieke vragen of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend adviesgesprek, neem dan contact op met onze balie: 015-7009755