Wat is een haartransplantatie

Haaruitval

Haaruitval is een van de grootste haargezondheidsproblemen van vandaag de dag. Want bijna 70% van de mannen wereldwijd ervaart een mate van haarverlies al voordat ze 50 worden of krijgen dun haar. En ongeveer 15% vrouwen ervaart een vorm van haarverlies voor de overgang en na de overgang loopt dat op tot 25%. Haarverlies heeft daardoor veel aandacht gekregen en er bestaan inmiddels verschillende mogelijkheden om het verloren of dunne haar te behandelen, te vervangen of compleet te herstellen.

Haartransplantatie

Haartransplantaties zijn geavanceerde medische operaties die de haargroei helpen herstellen bij mensen die last hebben van erfelijke haaruitval of mannelijke kaalheid. Maar in feite betreft dit het oogsten (of ‘winnen’) van grafts bestaande uit gezonde haarzakjes van het lichaam en het transplanteren naar het kalende gebied. Tijdens de behandeling wordt lokale anesthesie uitgevoerd om de hoofdhuid van de patiënt te verdoven. De procedure duurt ongeveer drie tot acht uur.

Sommige behandelingen hebben een vervolgsessie nodig op basis van de grootte van het ontvangende gebied en het aantal te plaatsen grafts.

Graft

Een graft is een term die veelvuldig wordt gebruikt voor een minuscuul stukje huid dat één of meerdere haarzakjes bevat. Het doel van haartransplantaties is om de haargroei van het getransplanteerde gebied te creëren in het gebied waar het haar niet zo veel kan groeien. In een volgende Blog gaan we dieper in op de verschillende behandelmethoden.

Hoeveel grafts zijn nodig voor een haartransplantatie?

Het aantal grafts dat nodig is voor elke patiënt is anders. Er zijn verschillende factoren waarvan dit aantal afhankelijk is, zoals de mate van dunner worden van het haar van de patiënt, de kwaliteit van het haar in het donorgebied, de grootte van het gebied dat getransplanteerd moet worden en de techniek die gehanteerd wordt. Wij beoordelen daarbij ook het toekomstige haarverlies (op basis van raming) bij het bepalen van het maximaal aantal grafts dat kan worden weggenomen.

Is een haartransplantatie alleen voor mannen?

Haaruitval kan zowel mannen als vrouwen treffen en alle behandelmethoden die wij toepassen zijn voor beide geslachten van toepassing. Wel merken we dat veel vrouwelijke patiënten bewust voor de DHI (haarbesparende) methode kiezen.

Het donorgebied waar de haren uit worden geoogst bevindt zich doorgaans op de achterzijde van uw hoofd, wat de haarkrans wordt genoemd. Dat bestaat uit haren die ongevoelig zijn voor het dihydrotestosteron (DHT) hormoon dat zorgt voor erfelijk haarverlies. Dit is daarom haar dat van nature zal blijven groeien. Het getransplanteerde haar kan wel fijner van structuur worden naarmate mensen ouder worden, maar het zal niet uitvallen. Geschat wordt dat met een juiste behandeling het slagingspercentage van een haartransplantatie 98% is. U krijgt daarom van ons altijd een levenslange garantie op de getransplanteerde haren.

Ziet een haartransplantaties er natuurlijk uit na de herstelperiode?

Een van de belangrijkste zorgen van mensen die haartransplantaties overwegen, is “ziet iemand straks dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?”. Een natuurlijk ogende haartransplantatie is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn de ervaring van het team en de kwaliteit van de geëxtraheerde haarzakjes twee belangrijke determinanten van het succespercentage. Maar als derde is het beoordelen van uw wensen door ons team het allerbelangrijkst. In het adviesgesprek gaan we samen met u uw wensen en de mogelijkheden goed doornemen, zodat u tevreden bent met het eindresultaat. En als er toch iets naar wens is, willen we dat samen met u verbeteren als onderdeel van onze tevredenheidsgarantie.

Hersteltijd en postoperatieve zorg

Na de operatie kunt u bepaalde complicaties ervaren zoals u zou doen na elke vorm van operatie. U kunt last krijgen van zwelling, jeuk en hoofdpijn na de haartransplantatie die u heeft ondergaan. Deze complicaties zijn natuurlijk, aangezien uw hoofdhuid recentelijk een chirurgisch trauma heeft gehad. De complicaties verdwijnen meestal binnen een paar weken en uw arts zal u enkele medicijnen voorschrijven om het ongemak dat ze veroorzaken te minimaliseren.

Drie dagen na de behandeling wassen wij voor het eerst uw hoofdhuid. Dat doen wij in de kliniek om iedere vorm van trauma te voorkomen. Op de tiende dag komt u nogmaals terug op uw hoofdhuid door ons te laten behandelen en wassen. U krijgt daarbij instructies hoe u voortaan zelf de huid voorzichtig kunt wassen.

Hoe lang na een haartransplantatie zijn de grafts veilig?

Haartransplantaten zijn kwetsbaar wanneer ze op de nieuwe locatie worden getransplanteerd en hebben ongeveer twee weken nodig om zich volledig te hechten aan het nieuwe gebied. Gedurende die tijd zal de hoofdhuid genezen van de operatie. U moet daarom goed de nazorginstructies volgen en de medicijnen innemen die u zijn voorgeschreven.

Shock-loss na een haartransplantatie

De volledige genezingstijd kan variëren van zes tot twaalf maanden. Zodra het genezingsproces echter is voltooid, beginnen de getransplanteerde haarzakjes te groeien, waardoor de kale plekken op uw hoofdhuid worden opgevuld en u uiteindelijk weer een mooi kapsel bezit.

Volledig herstel en eindresultaat

De volledige genezingstijd kan variëren van zes tot twaalf maanden. Zodra het genezingsproces echter is voltooid, beginnen de getransplanteerde haarzakjes te groeien, waardoor de kale plekken op uw hoofdhuid worden opgevuld en u uiteindelijk weer een mooi kapsel bezit.

Wat is het slagingspercentage van een haartransplantatie?

Er zijn legio factoren die het slagingspercentage van een haartransplantatie beïnvloeden. Het hangt af van de omvang van uw haaruitval, de beschikbaarheid van uw donorgebied en het type procedure dat u heeft. Als de omstandigheden goed zijn kan ons team een succespercentage van 98% leveren.