Wat is een haartransplantatie

Haaruitval

70% van de mannen wereldwijd ervaart een mate van haarverlies voordat ze 50 worden of krijgen last van dun haar. En ongeveer 15% vrouwen ervaart een vorm van haarverlies voor de overgang en na de overgang loopt dat op tot 25%.

Haarverlies heeft daardoor meer aandacht gekregen en er bestaan inmiddels verschillende mogelijkheden om het verloren haar te behandelen, te vervangen of compleet te herstellen.


Haartransplantatie

Een haartransplantatie is in feite het oogsten van gezonde haarfollikels uit het zogenaamde donorgebied naar het kalende gebied. Tijdens de behandeling wordt een lokale anesthesie uitgevoerd om de hoofdhuid van de patiënt te verdoven. De procedure duurt ongeveer drie tot acht uur.

Het donorgebied

Het donorgebied waar de haren uit worden geoogst bevindt zich doorgaans op de achterzijde van uw hoofd, wat de haarkrans wordt genoemd. Dat bestaat uit haren die ongevoelig zijn voor het dihydrotestosteron (DHT) hormoon dat zorgt voor erfelijk haarverlies. Dit is daarom haar dat van nature zal blijven groeien. Het getransplanteerde haar kan wel fijner van structuur worden naarmate mensen ouder worden, maar het zal niet uitvallen. Geschat wordt dat met een juiste behandeling het slagingspercentage van een haartransplantatie 98% is.

 

Graft

Een graft is een term die veelvuldig wordt gebruikt voor een minuscuul stukje huid dat één of meerdere haarfollikels bevat. Het doel van een haartransplantatie is om de haargroei van het getransplanteerde gebied te creëren in het gebied waar het haar niet (veel) meer groeit. In een andere Blog gaan we dieper in op de verschillende behandelmethoden die er bestaan. Indien u geïnteresseerd hierin bent kunt u die ook doornemen.

Lees meer: Wat is een graft?

Hoeveel grafts zijn er nodig voor een haartransplantatie?

Het aantal grafts dat nodig is kan per patiënt verschillen. Er zijn verschillende factoren waarvan dit aantal afhankelijk is, zoals de mate van dunheid van het haar of de kaalheid van het hoofd, de kwaliteit van het haar in het donorgebied, de grootte van het gebied dat getransplanteerd moet worden en de techniek die gehanteerd wordt. Wij beoordelen daarbij ook het toekomstige haarverlies (op basis van raming) bij het bepalen van het maximaal aantal grafts dat kan worden weggenomen.

Is een haartransplantatie alleen voor mannen?

Haaruitval kan zowel mannen als vrouwen treffen en alle behandelmethoden die wij toepassen zijn voor zowel mannen als vrouwen van toepassing.

 

Ziet een haartransplantaties er natuurlijk uit na de herstelperiode?

Een van de belangrijkste zorgen van mensen die een haartransplantatie overwegen, is “ziet iemand straks dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?”. Een natuurlijk ogende haartransplantatie is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn de ervaring van het team en de kwaliteit van de geëxtraheerde haarzakjes twee belangrijke factoren voor het succespercentage.

Maar als derde is het goed beoordelen van uw wensen door ons team ook heel belangrijk. In het adviesgesprek gaan we samen met u uw wensen en de mogelijkheden goed doornemen, zodat u tevreden bent met het eindresultaat.

 

Hersteltijd en postoperatieve zorg

Na de operatie kunt u bepaalde complicaties ervaren zoals u zou hebben na een willekeurig andere operatie. U kunt last krijgen van zwelling, jeuk en hoofdpijn. Deze complicaties zijn normaal, aangezien uw hoofdhuid is behandeld. Deze complicaties verdwijnen meestal binnen twee weken en onze arts zal u enkele medicijnen voorschrijven om het ongemak dat ze veroorzaken te minimaliseren.

Drie dagen na de behandeling wassen wij uw hoofdhuid. Dat doen wij in de haarkliniek om daarmee tevens een nacontrole uit te kunnen voeren. Op de tiende dag komt u nogmaals terug om uw hoofdhuid door ons te laten wassen, behandelen en controleren.

Hoe lang na een haartransplantatie zijn de grafts veilig?

Haartransplantaten zijn kwetsbaar wanneer ze op de nieuwe locatie worden getransplanteerd en hebben ongeveer 10 dagen nodig om zich volledig te hechten aan het nieuwe gebied. Gedurende die tijd zal de hoofdhuid genezen van de operatie. U moet daarom goed de nazorginstructies volgen en de medicijnen innemen die u zijn voorgeschreven.

De volledige genezingstijd is twaalf maanden. Zodra het genezingsproces na de eerste weken is voltooid, beginnen de getransplanteerde haarzakjes te groeien, waardoor de kale plekken op uw hoofdhuid worden opgevuld en u uiteindelijk weer een mooi kapsel bezit.

 

Wat is het slagingspercentage van een haartransplantatie?

Er zijn meerdere factoren die het slagingspercentage van een haartransplantatie beïnvloeden. Het hangt af van de omvang van uw haaruitval, de beschikbaarheid van uw donorgebied en het type procedure dat u heeft. Als de omstandigheden goed zijn kan ons team een succespercentage van 98% geven en heeft u een jaar na de haartransplantatie het resultaat waar u lang op gewacht heeft.