Jeuk na een haartransplantatie

Jeuk (pruritus) na een haartransplantatie is een volkomen normaal fenomeen, omdat het een natuurlijke ontstekingsreactie is van het lichaam. Vooral tijdens de eerste weken na de haartransplantatie kunt u veel jeuk ervaren. In deze Blog gaan we verder in op de oorzaken en wat u er tegen kunt doen.

hairtec haarkliniek jeuk na een haartransplantatie

Wat zijn de redenen van jeuk na een haartransplantatie?

Jeuk in het ontvangst- en donorgebied na een haartransplantatie treedt voornamelijk op door histamine. U krijgt het jeukende gevoel op uw hoofdhuid wanneer histamine wordt afgegeven, wat uw bloedvaten verwijdt. Dit is een natuurlijke ontstekingsreactie van uw immuunsysteem na een haartransplantatie-operatie en niets om ongerust over te zijn.

Naast histamine zijn er legio andere redenen die reden kunnen zijn voor de ontstane jeuk. We gaan daar hieronder op in.

Natuurlijk genezingsproces: uw lichaam brengt veel witte bloedcellen naar het donorgebied en ontvangstgebied van de haartransplantatie tijdens het genezingsproces, wat het jeukende gevoel veroorzaakt.

Korstvorming: terwijl de korstjes van de haartransplantatie zich vormen, worden de zenuwen onder uw huid verstoord en uw hersenen ontvangen die signalen als een jeukend gevoel.

Droge huid: droogheid, korstvorming en roos op de hoofdhuid kunnen jeukende huid veroorzaken.

Haargroei: nieuw groeiend haar kan jeuk veroorzaken totdat uw haar langer wordt.

Steriele folliculitis: een van de mogelijke bijwerkingen na een haartransplantatie kan plekjes met folliculitis zijn en treedt op wanneer uw haarzakjes ontstoken zijn, wat jeuk op de hoofdhuid veroorzaakt.

Dermatitis: elke chronische huidaandoening zoals seborroïsche dermatitis en psoriasis kan leiden tot jeuk na een haartransplantatie.

Allergische reactie: de producten die u op uw haar gebruikt om te wassen en te verzorgen kunnen een allergische reactie veroorzaken na een haartransplantatie, wat jeuk kan veroorzaken. Daarom ontvangt u van ons specifieke producten voor uw dagelijkse gebruik.

Is jeuk een goed teken na een haartransplantatie?

Jeuk betekent dat het lichaam het littekenweefsel aan het repareren is. Terwijl dit gebeurt, worden uw zenuwen verstoord en worden uw bloedvaten iets wijder, wat resulteert in jeuk. Echter, om aan de veilige kant te zijn, controleer af en toe het jeukende gebied op eventuele roodheid en gele pusvorming. Dit kan gerelateerd zijn aan een huidaandoening die ook jeuk veroorzaakt. Als u iets ziet, neem dan contact met ons op. Maar wij letten hier ook op bij de twee wasbeurten die wij voor u verzorgen gedurende de eerste tien dagen.

Hoe lang duurt jeuk na een haartransplantatie?

Jeuk treedt direct na uw haartransplantatie op en duurt ongeveer 4 weken. In de eerste dagen voelt u de jeuk het ergst. Het wordt beter wanneer u uw hoofdhuid wast en medicatie gebruikt. U kunt ook een licht jeukende hoofdhuid ervaren 3 maanden na een haartransplantatie als gevolg van natuurlijke haargroei.

Kan jeuk na 3 maanden nog voorkomen?

Ja, in sommige gevallen kan dat. Gewoonlijk neemt de jeuk binnen 4 weken af en zou na deze tijd niet ernstig moeten zijn. Echter, vanwege slechte haargroei kunt u zelfs na maanden nog jeuk ervaren. Dit kan gerelateerd zijn aan een aandoening genaamd lichen planopilaris, die slechts bij 1% van de mensen voorkomt.

Hoe kan de jeuk vermindert worden?

Houd uw hoofdhuid Houd uw Hoofdhuid vochtig: U kunt de zoutoplossing en zoutwaterspray gebruiken die uw hoofdhuid vochtig houden en jeuk voorkomen.

  • Gebruik medicijnshampoos: Medicinale shampoos met ketoconazol of milde shampoos moeten de jeuk veroorzaakt door roos en korstjes verlichten.
  • Neem uw antibiotica: Wanneer u een huidinfectie heeft, kan de jeuk verergeren, het innemen van antibiotica helpt u te herstellen en stopt het kruipende gevoel.
  • Gebruik een steroïde hoofdhuidoplossing voor dermatitis: Een dermatitis die jeuk veroorzaakt, kan worden verlicht met oplossingen zoals clobetasol.

Kan ik ijs op het jeukende donorgebied doen?

Ja, u kunt ijs op de achterkant van uw hoofd (donorgebied) leggen om jeuk te verlichten. U moet het met een handdoek aanbrengen. Raak nooit rechtstreeks met ijs uw hoofdhuid aan. Dit moet alleen indien nodig worden gedaan, en niet langer dan 20 minuten.

Tips voor het omgaan met jeuk na een haartransplantatie

Om jeuk na een haartransplantatie te voorkomen, moet u goed voor uw haar zorgen en ervoor zorgen dat u onze instructies goed opvolgt. Hier zijn enkele dingen die u in acht moet nemen:

  • Krab nooit aan uw haarzakjes. Hierdoor kunt u littekenweefsel en infecties veroorzaken.
  • Gebruik alleen de aanbevolen was methoden op uw hoofdhuid.
  • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw tijdens uw herstelperiode.
  • Vermijd overmatig zweten.
  • Blijf uit de buurt van producten waarvoor u allergisch bent.
  • Drink genoeg water (> 3 liter) om een droge hoofdhuid te voorkomen.
  • Houd uw kussens en lakens schoon.

Wanneer bellen?

Extreme jeuk, roodheid en kleine gele pusvorming rond de haarzakjes kunnen wijzen op een infectie of een huidaandoening. Wanneer u dit merkt of het gevoel hebt dat de jeuk buiten controle is, neem dan contact met ons op.

Vragen?

Heeft u vragen na het lezen van deze blog? Aarzel dan niet en neem contact op via ons telefoonnummer 015-7009755 of via WhatsApp 06-34560019 voor al uw specifieke vragen.