De belangrijkste vragen over haartransplantatie

In voorgaande Blogs is al uitgelegd wat een haartransplantatie behandeling is. In dit Blog gaan we verder om u te voorzien van nuttige informatie, zodat u alle feiten kent voordat u een beslissing neemt. Onderstaande vragen zijn gebaseerd op de meest voorkomende vragen die wij krijgen tijdens het adviesgesprek.

Wat als ik geen goede kandidaat ben?

Elke kandidaat die een haartransplantatie overweegt, wordt door ons geëvalueerd als potentiële patiënt om te bepalen of ze geschikt zijn voor de volledige procedure en antwoord op de vraag van wat de haaruitval veroorzaakt. Personen met bepaalde gezondheidsproblemen krijgen bijvoorbeeld mogelijk geen lange termijn resultaten, zelfs als een haartransplantatie succesvol is. Een grondige beoordeling van de medische geschiedenis kan dat helpen bepalen. Ook is het belangrijk dat er voldoende donorhaar beschikbaar is om de procedure volledig te ondersteunen én voldoende haar over te houden in het donorgebied zelf. Dus voordat u bij ons een behandeling kunt ondergaan, wordt u eerst volledig gecontroleerd op de haalbaarheid van de haartransplantatie behandeling.

Kan een haartransplantatie mislukken na een succesvolle procedure?

Een veel voorkomende zorg is of u het haar weer kunt verliezen, zelfs als de haartransplantatie succesvol is. U kunt er zeker van zijn dat transplantatiemislukkingen na een succesvolle procedure ongelooflijk zeldzaam zijn (minder dan 2% van de gevallen betreft dit). Mocht dit u overkomen, dan gaan we samen beoordelen wat de vervolgstap kan zijn, zodat u uiteindelijk heeft waar u voor kwam.

Een oorzaak voor merkbare haaruitval gedurende jaren na een succesvolle haartransplantatie is telogen effluvium. Dit gebeurt wanneer een groot deel van de follikels (>10% ) in de rusttoestand komt. Gedurende die tijd stoppen die haren met groeien en zodra ze wakker worden, duwen ze het oude haar uit de follikel om plaats te maken voor nieuwe haren. Dit geeft het uiterlijk van haaruitval, hoewel het slechts tijdelijk is. Bepaalde medische aandoeningen kunnen echter de haargroei beïnvloeden, ongeacht het succes van de eerste haartransplantatie.

Hoeveel grafts zijn nodig voor een haartransplantatie?

Er zijn verschillende factoren waarvan dit aantal afhankelijk is, zoals de mate van dunner worden van het haar van de patiënt, de kwaliteit van het haar in het donorgebied, de grootte van het gebied dat getransplanteerd moet worden en de techniek die gehanteerd wordt. Wij beoordelen daarbij ook het toekomstige haarverlies (op basis van raming) bij het bepalen van het maximaal aantal grafts dat kan worden weggenomen.

Kan er haarverlies optreden na een transplantatie?

Het is belangrijk om te beseffen dat een succesvolle haartransplantatie meerdere genezingsstadia doorloopt. Tijdens de eerste fase is haarverlies normaal. Twee tot vier weken na de operatie zult u een opmerkelijke hoeveelheid haar zien uitvallen. Dit is echter slechts tijdelijk en een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces dat gepaard gaat met de behandeling. Haar wordt getransplanteerd door kleine groepen haren te verwijderen en deze naar het gewenste gebied te verplaatsen. Het proces ‘schokt’ echter de hoofdhuid en de follikels. Dit zorgt ervoor dat de follikels tijdelijk worden gereset en gedurende die tijd zal het haar in eerste instantie uitvallen. Dan, nadat de schok is afgenomen, zullen de follikels nieuw haar beginnen te groeien.

Ziet een haartransplantaties er natuurlijk uit na de herstelperiode?

Een van de belangrijkste zorgen van mensen die haartransplantaties overwegen, is “ziet iemand straks dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?”. Een natuurlijk ogende haartransplantatie is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn de ervaring van het team en de kwaliteit van de geëxtraheerde haarzakjes twee belangrijke determinanten van het succespercentage. Maar als derde is het beoordelen van uw wensen door ons team het allerbelangrijkst. In het adviesgesprek gaan we samen met u uw wensen en de mogelijkheden goed doornemen, zodat u tevreden bent met het eindresultaat. En als er toch iets naar wens is, willen we dat samen met u verbeteren als onderdeel van onze tevredenheidsgarantie.

Kunnen levensstijlkeuzes nieuwe haaruitval veroorzaken na een haartransplantatie?

Er bestaan situaties die tot haaruitval kunnen leiden, zelfs als de haartransplantatie succesvol is. Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot haaruitval. Informatie over medicatie gerelateerd haarverlies kunt u vinden door onderzoek te doen naar mogelijke bijwerkingen. Voedingskeuzes en leefstijlfactoren zoals roken en stress kunnen er ook voor zorgen dat u haar verliest. Het leiden van een gezonde levensstijl verkleint het risico dat u haaruitval krijgt na een succesvolle haartransplantatie.

Is een haartransplantatie pijnlijk?

De hoeveelheid pijn die wordt ervaren, hangt af van het individu. Tijdens de procedure wordt plaatselijke verdoving toegediend om het gebied te verdoven. Nadat uw hoofdhuid oppervlakkig is verdoofd ontvangt u in de te behandelen gebieden extra verdoving, om te zorgen dat u tijdens de behandeling verder niets voelt. Wij borgen hiermee dat de behandeling zo comfortabel mogelijk ervaren wordt door u.

Ziet een haartransplantatie er natuurlijk uit?

Bij de Saffier Fue haartransplantatie worden slechts één tot vier haren tegelijk getransplanteerd. Hierdoor kan er niet alleen aandacht worden besteed aan de locatie van het haar, maar ook aan de hoek en richting waarin het wordt getransplanteerd. Hierdoor kan elk haartje strategisch geplaatst worden, waardoor een natuurlijker resultaat ontstaat. Bij de DHI methode wordt per haar getransplanteerd, wat een nog natuurlijker en effect kan geven.

Kan een haartransplantatie succesvol worden uitgevoerd op de kruin?

Veel van de vragen die ons worden gesteld tijdens het adviesgesprek gaan over de behandeling van de kruin. In de basis is de kruin moeilijker te behandelen, maar dat neemt niet weg dat het een goed slagingspercentage kan hebben. De moeilijkheid van de kruin zit in de complexiteit van de haarrichting. Deze is vaak in een spiraal waardoor extra rekening gehouden moet worden met de groeirichting en hoek bij het plaatsen van de haarzakjes. Anders ontstaat er geen mooi resultaat en kan het haar zelfs tegendraads gaan groeien.

Hoe lang duurt een haartransplantatie behandeling?

Een haartransplantatie behandeling (met vooronderzoek en het exit interview) kan variëren van 3 tot maximaal 10 uur, afhankelijk van de hoeveelheid haar die wordt getransplanteerd. De meeste mensen kunnen echter deelnemen aan activiteiten om de tijd te doden, zoals een boek lezen of een film kijken via ons multimedia portaal.

Hoe lang duurt het voordat een haartransplantatie is genezen?

Genezingstijden variëren per persoon. De meeste patiënten zullen binnen 10 tot 14 dagen na de procedure een volledig herstel ervaren. Soms zal na de eerste twee weken nog extra roodheid aanhouden, maar dit zal na verloop van tijd vervagen.

Zijn er meerdere sessie nodig?

Afhankelijk van uw specifieke wensen kan het van toepassing zijn dat u meerdere sessies moet ondergaan om het gewenste eindresultaat te bereiken.

Tot slot

Als u een haartransplantatie overweegt, kunt u het beste een adviesgesprek inplannen waarin we uw wensen en de mogelijkheden kunnen bespreken.