Klonen en haarstamcel therapie

Is het klonen van haarstamcellen of de haarstamcel therapie een mogelijke oplossing voor uw haarproblemen?

De twee relevante methoden in het kort uitgelegd:

  • het klonen van haarstamcellen van de haarfollikels (haarwortel), of;
  • het splitsen van de haarfollikels, wat ook wel haarstamcel therapie genoemd wordt.

Beide onderwerpen genieten de aandacht van zowel de wetenschap als mensen die op zoek zijn naar een methode om hun haardichtheid te verhogen. We krijgen daarover ook regelmatig vragen tijdens onze consultgesprekken. We willen u daarom meer duidelijkheid verschaffen over beide onderwerpen.

 

De techniek van het klonen van haarstamcellen

Het klonen van haarstamcellen van de haarfollikel is eerder toegepast op muizen en bevindt zich in de experimentele fase van onderzoek, waardoor er nog geen wetenschappelijk solide conclusies zijn getrokken.

Het basisprincipe van het klonen van het haar is om een ‘onbeperkte’ bron van levensvatbaar donorhaar te bieden voor transplantaties. Bij de haarkloontechniek haalt de arts in theorie gezonde haarzakjescellen uit het donorgebied van de patiënt en kweekt meerdere klonen van de cellen in een speciale laboratoriumcultuur. De nieuw gecreëerde cellen worden vervolgens terug in de hoofdhuid van de patiënt geïmplanteerd, waar nieuw haar normaal zal groeien.

Deze vorm zou een goede oplossing bieden voor patiënten die onvoldoende (gezond) donorgebied hebben of meer dan één haartransplantatie hebben ondergaan en onvoldoende bruikbaar donorgebied over hebben om alsnog een bevredigend resultaat te krijgen. Maar zover is de techniek nog zeker niet.

celdeling

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft verklaard dat zij het klonen van haar niet zullen goedkeuren als een medische behandeling voor haarherstel, tenzij de risico’s tot een minimum zijn beperkt. De mogelijke complicaties van deze techniek zijn onder meer schade aan de stamcellen van de haarzakjes en het risico op tumorvorming door de gekweekte cellen. Een uitspraak vanuit EU of Nederlandse zijde is nog niet afgegeven.

De techniek achter de haarstamcel therapie

Bij deze techniek zou in theorie niet de hele haarfollikel uit het hoofd gehaald (geoogst) worden, maar slechts een gedeelte. Het geoogste deel zou dan op de gewenste nieuwe plek worden getransplanteerd en het deel dat achterblijft zou gewoon moeten doorgroeien in het donorgebied.

Het moet echter worden opgemerkt dat deze techniek nog niet op het punt is gekomen dat deze breed toepasbaar is. Het is namelijk heel precies werk om in de hoofdhuid zelf de haarfollikel te kunnen scheiden. Want de groeirichting van de haarfollikel is onder de huidoppervlakte niet goed te voorspellen, waardoor beschadiging van de haarfollikel snel kan plaatsvinden. Daarom zou met deze wijze van oogsten een heel klein aantal haarfollikels geoogst kunnen worden.

Onze eigen werkwijze: separeren van multiple gegroepeerde haarfollikels

Bij Hairtec haarkliniek hanteren we ook het uitgangspunt om een grotere spreiding van de bestaande haarfollikels te kunnen bereiken, maar passen daarvoor een welbeproefde en succesvolle manier toe.

Wij kunnen de multiple gegroepeerde haarfollikels (ook wel grafts genoemd) separeren in afzonderlijke haarfollikels, waarna deze getransplanteerd worden in het gewenste gebied.

Klonen en haarstamcel therapie

Haarfollikels die gezamenlijk groeien kunnen bestaan uit twee of meerdere haarfollikels (tot soms wel 5) en wordt ook wel een graft genoemd.

Het verschil met de zogenaamde haarstamcel therapie is dat wij het proces van separeren uitvoeren nadat de grafts geoogst zijn uit het donorgebied. De grafts worden daarbij onder de microscoop bekeken op gezondheid en aansluitend naar behoefte ontleedt in de verschillende haarfollikels die het bevat.

scope-ht-785x1024

U ziet hier een graft bestaande uit twee haarfollikels die onder
begeleiding wordt gescheiden in twee afzonderlijke haarfollikels
die daarna beide succesvol getransplanteerd kunnen worden in
het gewenste transplantatiegebied.

Daarna worden ze gekoeld en geprepareerd in een speciale conserveringsvloeistof en ten slotte getransplanteerd in het gewenste gebied. Daardoor kunnen wij een betere spreiding van de aanwezige haarfollikels behalen en ziet de haardos er natuurlijk en voller uit. Uiteraard letten we er daarbij goed op dat er in het donorgebied niet onnodig veel haarfollikels uit hetzelfde gebied worden geoogst. Zo heeft u na de haartransplantatie in het donorgebied nog voldoende haren om een egaal uiterlijk te behouden.

Heeft u vragen over deze vorm van haartransplantatie, of andere vragen. Neem dan contact op via 015-7009755, zodat we u van het juiste advies kunnen voorzien.