Welke haartransplantatiemethode past bij u?

Is het u opgevallen dat u de laatste tijd meer haar verliest? Is uw hoofdhuid al zichtbaar op sommige plekken op het hoofd? Heeft u al veel oplossingen voor het probleem geprobeerd, maar is dit tevergeefs geweest?

Dan is het moment gekomen waarop u zich op een definitieve oplossing kunt focussen: een haartransplantatie. Maar er bestaat een enorm aanbod aan mooie beloften en exotische namen en afkortingen (voor vaak exact dezelfde behandeling overigens…).

Het kan daarom moeilijk zijn om de verschillende haartransplantatiemethoden te begrijpen en te vergelijken. Leveren ze vergelijkbare resultaten op? Wat zijn de concrete verschillen? Welke haartransplantatie methode is het beste voor mij? Dit zijn zomaar een paar vragen die waarschijnlijk bij u opkomen. Wij willen u daar graag bij helpen en geven.

De drie meest gebruikte methoden

In feite vallen zijn er twee haartransplantatiemethoden die het meest toegepast worden. Daarnaast is er een nieuwe vorm die sterk in opkomst is. Hieronder gaan we in op alle drie de methoden.

FUT

De eerste is de zogenaamde FUT-behandeling, wat vertaald staat voor ‘folliculaire eenheidstransplantatie’. Het is ook bekend als strip-oogsten, omdat het inhoudt dat een dunne strook van de hoofdhuid met huid en haar wordt verwijderd. Meestal neemt de chirurg de strip van de achterkant van het hoofd. De snede wordt normaal gesproken van het ene oor naar het andere gedaan. Vervolgens extraheert men de individuele haareenheden (grafts) uit dit verwijderde stukje hoofdhuid.

Ondertussen wordt de wond behandeld en gehecht. Nadat alle grafts zijn verwijderd, vult men het ontvangende gebied hiermee. Het gevaar hierbij is dat de haarwortels beschadigd kunnen raken en het haar later weer kan uitvallen. Bovendien krijgt een patiënt een litteken van de snede.

FUT was de eerste haartransplantatiemethode die op grote schaal werd toegepast. Nu wordt het als achterhaald beschouwd, omdat er meer geavanceerde en minder invasieve haartransplantatietechnieken zijn ontwikkeld. Omdat het grote littekens achterlaat, wordt deze behandeling niet door Hairtec Haarkliniek uitgevoerd.

FUE

Het tweede type staat bekend als de Follicular Unit Extraction (FUE) en is op dit moment de meest gehanteerde methode. Hierbij worden ook haarzakjes uit het donorgebied gehaald, dat dicht bedekt is met haar. Maar dit gebeurt zonder een grote huidverwijdering. Het team haalt de grafts uit het donorgebied met behulp van een chirurgische micromotor met fijne holle naald. De micro-wondjes die daarbij ontstaan zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Daarnaast is het risico op infectie bij FUE veel lager dan bij FUT. Nadat het benodigde aantal grafts uit het donorgebied zijn verwijderd, worden ze individueel naar het ontvangende gebied overgebracht.

Saffier FUE haartransplantatie

De Saffier methode is geen aparte techniek op zich, maar een innovatie na jarenlang onderzoek op de bestaande FUE haartransplantatiemethode. Daarbij worden speciale V-vormige mesjes van saffier gebruikt in plaats van stalen bladen.

Daardoor is de prijs voor deze behandeling weliswaar iets duurder dan de reguliere Micro FUE die vaak elders wordt aangeboden, maar het levert een veel mooiere kwaliteit op na behandeling. Want de haren kunnen dichter naast elkaar gezet worden en daarmee kan tot 30% meer haardikte worden bereikt. Ook zijn de incisies door het veel fijnere saffier-mesje kleiner, waardoor er minimale schade ontstaat aan de hoofdhuid en daardoor het genezingsproces wordt verkort.

Daarom gebruiken wij binnen Hairtec alleen Saffier-mesjes bij onze FUE haartransplantatie behandelingen. Per FUE-behandeling kan het team van Hairtec daardoor tot wel 4.500 grafts transporteren (onder volledig goede medische condities uiteraard). Voor veel patiënten is dit aantal meer dan voldoende om met één behandeling de volle haardos terug te krijgen.

DHI

Het derde en nieuwste type haartransplantatie behandeling is de Direct Hair Implant (DHI). Deze methode wordt ook wel de “haarsparende” of “ongeschoren methode” genoemd, omdat hierbij de hoofdhuid in het ontvangende gebied doorgaans niet geschoren hoeft te worden.

Een DHI haartransplantatie start op dezelfde wijze als bij een FUE behandeling: uit het donorgebied worden haarzakjes met behulp van een chirurgische micromotor met fijne holle naald geëxtraheerd. Het proces daarna is echter afwijkend, want de haarzakjes worden daarna heel kort in een speciaal ontwikkelde vloeistof gelegd, gescheiden per haarfollikel (voor maximaal effect) en gereed gemaakt voor transplantatie. Daardoor zijn de haarzakjes zo kort mogelijk buiten het lichaam. Het onderscheidende kenmerk van de DHI-methode in vergelijking met andere haartransplantatiemethoden is dat de DHI-techniek gebruik maakt van een penachtig medisch instrument genaamd “Choi implanter” dat de haarzakjes (transplantaten) direct transplanteert. De Choi implanter is een chirurgisch hulpmiddel dat heel nauwkeurig en effectief is om haartransplantaties uit te voeren met een hogere dichtheid en om een natuurlijker uiterlijk te kunnen creëren. Het lijkt op de vorm van een pen en heeft een holle naald van 0,5 mm-1,5 mm en een micromotor die de extractie van het transplantaat heel makkelijk mogelijk maakt. Nadat de grafts zijn geëxtraheerd, worden ze in de holle naald geplaatst van de Choi pen geplaatst en direct één voor één op het kale gebied geïmplanteerd in een nauwkeurige hoek. De efficiëntie en snelheid van de Choi-pen dragen bij aan de verhoging van de overlevingskansen van getransplanteerde follikels.

Door onze expertise en ervaring met de DHI methode zijn we in staat om in 1 sessie succesvol 4.500 grafts te implanteren. Daarmee zijn we in Nederland uniek en de koploper in deze methode. Dus als u kiest voor DHI, dan is een vrijblijvend consult in onze haarkliniek zeker aan te raden.

Is er een beste haartransplantatiemethode?

Welke haartransplantatiemethode voor u de beste is hangt grotendeels af van uw huidige haarsituatie en wensen.

De Saffier FUE methode is ideaal voor het afdekken van grotere oppervlakken, terwijl de DHI methode een betere mogelijkheid biedt om een hogere haardichtheid te bereiken als dat de wens is. Ook is voor veel mensen de optie om niet volledig geschoren te hoeven worden aantrekkelijk.

Samenvattend

Afhankelijk van uw wensen en de mogelijkheden is de keuze voor een Saffier FUE of DHI van toepassing. Tijdens het adviesgesprek kunnen we u het beste adviseren wat voor u specifiek het beste van toepassing is, op basis van uw wensen en haarconditie.