Is haaruitval te stoppen?

Elk jaar worden miljoenen mensen getroffen door dunner wordend haar. Er zijn er veel die dit negeren of niet weten dat er verschillende oplossingen bestaan. Maar voor degenen die om het uiterlijk van hun haar geven en er op hun best uit willen zien, is er altijd de vraag: hoe stop ik mijn haaruitval? Een haartransplantaties is zeer effectief en kan een betrouwbare en doelmatige manier bieden om het kapsel te herstellen. Maar mogelijk bent u daar nog niet aan toe. Daarom gaan we hieronder in op andere manieren die kunnen bijdragen aan een langer behoud van uw huidige haardos.

Haargroeifases

Wij willen u graag meer uitleg geven over de drie stadia waarin het haar zich bevindt.

De groeifase (anagene fase)

De groeifase duurt gemiddeld tussen de drie en vijf jaar. De haarwortel vormt in deze fase telkens nieuwe haarcellen die op de bestaande haarcellen drukken, waardoor het haar langer wordt. Het grootste gedeelte van ons haar (ongeveer 80%) bevindt zich doorgaans in deze fase.

De overgangsfase (catagene fase)

Als het haar in de groeifase zijn maximale lengte heeft bereikt bereidt de haarwortel zich voor om het haar af te stoten. Dit proces heet de overgangsfase. Deze fase duurt twee tot drie weken.

De rustfase (telogene fase)

De rustfase duurt ongeveer drie maanden. Een nieuwe haar begint te groeien en de oude verlaat de haarwortel. Het is dus normaal dat u deze haren terugvindt op uw hoofdkussen of in uw haarborstel.

 

Wat veroorzaakt dunner wordend haar of kale plekken?

Heeft u last van veel haaruitval en ontstaan er kale plekken op uw hoofd, dan is er geen sprake meer van natuurlijk haarverlies, maar van overmatige haarverlies.

Er bestaan meerdere oorzaken voor overmatige haaruitval. Om een remedie voor dunner wordend haar te vinden, moet u eerst de vele verschillende oorzaken van dunner wordend haar kennen. Hier zetten we de meest voorkomende op een rij.

 

Familiegeschiedenis

De belangrijkste reden voor haaruitval zijn uw genen. Als u veel (oudere) familieleden heeft met dunner wordend haar, is de kans groot dat u hetzelfde probleem heeft. Uiteraard is dit permanent en buiten uw controle.

 

Hormoonveranderingen en medische aandoeningen

Haaruitval kan worden veroorzaakt door een aantal medische aandoeningen en ziekten. Het kan ook worden veroorzaakt door een verandering in de hormonale balans.

 

Medicijnen en bestraling

Haaruitval en dunner wordend haar kan een bijwerking zijn van een aantal medicijnen of bestraling die gericht zijn op de behandeling van ernstige ziekten zoals kanker.

 

Zeer stressvolle gebeurtenissen

Haaruitval kan ook worden veroorzaakt als u een zeer stressvolle gebeurtenis of periode doormaakt. Wanneer we veel stress ervaren, geven onze bijnieren meer het hormoon cortisol af, waardoor de haarzakjes in een rustfase komen.


Overige oorzaken

Naast bovenstaande factoren zijn er ook oorzaken waar u in meer of mindere mate zelf op kunt handelen.

 

Zonder volledig te kunnen zijn, kunt u rekening houden met de volgende onderwerpen. Zo heeft een ongezonde levensstijl (slechte voedingsgewoontes, roken/alcohol/drugs, weinig slapen) effect op uw algehele gezondheid en daarmee ook op uw (haar)gezondheid.

 

Maar ook een slechte haarverzorging en/of bovenmatig behandelen van het haar (verven/permanenten/te heet föhnen) zijn niet goed voor uw haar. Te weinig (of teveel) inname van vitaminen kan ook effect hebben.


Andere manieren om haaruitval te stoppen

Er bestaan meerdere manieren om haaruitval tegen te gaan. We gaan hieronder kort in op de meest voorkomende maatregelen.

Gebruik een milde shampoo

Het type shampoo dat u gebruikt, kan de oorzaak zijn van het dunner worden van uw haar. Controleer de ingrediënten van uw haarverzorgingsproducten om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor uw hoofd.


Vitamines innemen

Vitaminen kunnen het antwoord zijn om u te helpen gezonder en dikker haar te krijgen en terug te krijgen wat u bent kwijtgeraakt door dunner wordend haar. In een van onze andere blogs gaan we hier dieper op in als u hierover meer informatie wenst te lezen.


Eet en drink gezond(er)

Een streng dieet kan ook de volheid van uw haar beïnvloeden. Probeer dan meer eiwitten te eten om uw lichaam de materialen te geven die het nodig heeft om gezond haar op te bouwen en te laten groeien. Water drinken heeft een positief effect op de balans van uw lichaam en is daarmee ook aangeraden.  

 

Vermijden van schadelijke effecten

Voorkomen is beter dan genezen uiteraard, dus zorg dat u bepaalde situaties zoveel mogelijk voorkomt. Er zijn veel haarbehandelingen en chemicaliën (maar ook chloor in zwembaden) die bijdragen aan haaruitval. Uw haar kan ook beschadigd raken wanneer het te heet behandeld wordt met een föhn of krultang.

Het haar blootstellen aan teveel zonlicht/overmatige UV stralen kan het haar ook beschadigen.