Is haaruitval te stoppen?

Elk jaar worden miljoenen mensen getroffen door dunner wordend haar. Er zijn er veel die dit negeren of niet weten dat er verschillende oplossingen bestaan. Maar voor degenen die om het uiterlijk van hun haar geven en er op hun best uit willen zien, is er altijd de vraag: hoe stop ik mijn haaruitval? Een haartransplantaties is zeer effectief en kan een betrouwbare en doelmatige manier bieden om het kapsel te herstellen. Maar mogelijk bent u daar nog niet aan toe. Daarom gaan we hieronder in op andere manieren die kunnen bijdragen aan een langer behoud van uw huidige haardos.

Haargroeifases

Maar voordat u beslist om maatregelen te nemen is het goed om kennis te hebben van de drie stadia die bestaan en waarin uw haar zich bevindt.

De Groeifase (Anagene Fase)

De groeifase duurt tussen de twee en zeven jaar. De haarwortel vormt in deze fase telkens nieuwe haarcellen die op de bestaande haarcellen drukken, waardoor het haar steeds langer wordt. Een haar kan in deze groeifase tot 70 cm lang worden.  Het grootste gedeelte van ons haar (ongeveer 80%) bevindt zich doorgaans in deze fase.

De Overgangsfase (Catagene Fase)

Als de haar in de groeifase zijn maximale lengte heeft bereikt, dan bereidt de haarwortel zich voor om de haar af te stoten. Dit proces heet de overgangsfase. Deze fase duurt twee tot drie weken.

De Rustfase (Telogene Fase)

De rustfase duurt over het algemeen ongeveer drie maanden en ongeveer 15% van het haar op uw hoofd bevindt zich op een gegeven moment in deze fase.  Een nieuwe haar begint te groeien en de oude verlaat daarom het lichaam. Het is dus niet vreemd dat u deze haren terugvindt op uw hoofdkussen of in uw haarborstel.

Wat Veroorzaakt Dunner Wordend Haar Of Kale Plekken?

Blijft het haar echter dunner worden of ontstaan er zelfs kale plekken, dan is er geen sprake meer van natuurlijk haarverlies, maar van overmatige haarverlies. Deze soort haaruitval is vervelend en tast vaak het zelfvertrouwen aan. Er zijn veel mogelijke oorzaken van overmatige haaruitval.

Om remedies voor dunner wordend haar te vinden die zijn afgestemd op uw situatie, moet u eerst de vele verschillende oorzaken van dunner wordend haar kennen. Hier zetten we de meest voorkomende op een rij.

Familiegeschiedenis

Een van de meest voorkomende redenen voor haaruitval is simpelweg uw genen. Als u veel oudere familieleden heeft met dunner wordend haar, is de kans groter dat u hetzelfde probleem heeft. Uiteraard is dit permanent en buiten uw controle. Een eenvoudige medicamenteuze behandeling levert hier niet vaak positieve resultaten op.

Hormoonveranderingen En Medische Aandoeningen

Haaruitval kan worden veroorzaakt door een aantal medische aandoeningen en ziekten. Het kan ook worden veroorzaakt door zwangerschap of een gebeurtenis die een verandering in de hormonale balans met zich meebrengt. Als u een dergelijke verandering doormaakt of een ziekte ervaart die resulteert in dunner wordend haar, moet u een haartransplantatiespecialist raadplegen om te controleren of u geschikt bent voor chirurgische remedies voor dunner wordend haar.

Medicijnen En Bestraling

Haaruitval en dunner wordend haar kan een bijwerking zijn van een aantal medicijnen of bestraling die gericht zijn op de behandeling van ernstige ziekten zoals kanker. Als de aandoening ernstig is en de therapie met die medicijnen langdurig is, kan de remedie voor dunner wordend haar een chirurgische haartransplantatie zijn. U dient een specialist te raadplegen.

Zeer Stressvolle Gebeurtenissen

Haaruitval kan ook worden veroorzaakt als u een zeer stressvolle gebeurtenis of periode doormaakt. Wanneer we namelijk veel stress ervaren, geven onze bijnieren meer hormoon cortisol af, waardoor de haarzakjes in een rustfase komen. Daarom is het belangrijk om een ​​medische behandeling te ondergaan, evenals te proberen om stress te verlichten en het innerlijke evenwicht te behouden.

Overige Oorzaken

Naast bovenstaande factoren zijn er ook oorzaken waar u in meer of mindere mate zelf op kunt handelen. Zonder volledig te kunnen zijn, kunt u rekening houden met de volgende onderwerpen. Zo heeft een ongezonde levensstijl (slechte voedingsgewoontes, roken/alcohol/drugs, weinig slapen) effect op uw algehele gezondheid en daarmee ook op uw haargezondheid. Maar ook een slechte haarverzorging en/of bovenmatig behandelen van het haar (verven/permanenten/te heet föhnen) zijn niet goed voor uw haar. Te weinig (of teveel) inname van vitaminen kan ook effect hebben.

Andere Manieren Om Haaruitval Te Stoppen

Natuurlijk zijn er andere manieren om haaruitval tegen te gaan. Wij willen het belang van het nemen van deze maatregelen benadrukken, ook als u al een haartransplantatie heeft ondergaan of nog gaat doen. Het probleem van haaruitval en haarverlies moet worden aangepakt met een complex van verschillende methoden om een ​​levenslang effect te garanderen.

Gebruik Een Milde Shampoo

Het type shampoo dat u gebruikt, kan de oorzaak zijn van het dunner worden van uw haar. Controleer de ingrediënten van je haarverzorgingsproducten om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor je hoofd.

Vitamines Innemen

Vitaminen kunnen het antwoord zijn om u te helpen gezonder en dikker haar te krijgen en terug te krijgen wat u bent kwijtgeraakt door dunner wordend haar. In een andere blog gaan we hier dieper op in.

Eet En Drink Gezond(er)

Uw dieet kan de volheid van uw haar beïnvloeden. Probeer meer eiwitten te eten om je lichaam de materialen te geven die het nodig heeft om gezond haar op te bouwen en te laten groeien. Water drinken heeft een positief effect op de balans van uw lichaam en daarmee ook aangeraden.  

Vermijden Van Schadelijke Effecten

Voorkomen is beter dan genezen uiteraard, dus zorg dat u onderstaande situaties zoveel mogelijk voorkomt. Er zijn veel haarbehandelingen en chemicaliën (ook chloor in zwembaden) die bijdragen aan haaruitval. Uw haar kan beschadigd raken wanneer het te heet behandeld wordt met een föhn of krultang. Het haar blootstellen aan teveel zonlicht/overmatige UV stralen kan het haar ook beschadigen. Roken leidt tot een verminderde bloedtoevoer en moet dus altijd worden vermeden.