Haarverlies door alcohol?

Veroorzaakt alcohol haarverlies? Het is te simpel om daarop als antwoord “ja” te zeggen. Maar als dit waar is, hoe veroorzaakt alcohol dan precies haarverlies en wat is de beste manier om haarverlies veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik te verhelpen? In deze Blog gaan we hier verder op in.

haarverlies-door-alcohol-1024x536

Kan alcohol dunner haar veroorzaken?

Ja, alcohol kan dunner haar veroorzaken. Echter, alcohol veroorzaakt dunner haar niet direct, maar voorkomt dat het lichaam essentiële voedingsstoffen opneemt die belangrijk zijn voor gezond haar. Dit resulteert in haaruitdunning en haarverlies.

Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die worden beïnvloed door overmatig alcoholgebruik:

 

Zink

Dit is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor het lichaam. Het verbetert het immuunsysteem en helpt bij de juiste groei en ontwikkeling van het lichaam, inclusief het haar. Zink versterkt ook haarfollikels en verhoogt de haardikte. Alcohol beïnvloedt de opname van zink, wat leidt tot een zinktekort, wat uiteindelijk leidt tot haarverlies.

 

Koper

Deze voedingsstof speelt een zeer vergelijkbare rol als zink en is essentieel voor de gezondheid van het haar. Experts raden dagelijks minstens twee milligram aan. Onderzoek toont zelfs aan dat een kopergebrek vroegtijdig grijs haar kan veroorzaken.

 

IJzer

IJzer is essentieel voor het menselijk lichaam. Helaas is ijzergebrek de meest voorkomende vorm van voedingsstoffentekort ter wereld. Overmatig drinken kan leiden tot ernstig ijzertekort, met verschillende problemen, waaronder haarverlies. Wetenschappers vermoeden zelfs een direct verband tussen ijzertekort en haarverlies, omdat een studie uit 2013 aantoonde dat ijzer verantwoordelijk is voor een bepaald type vrouwelijk haarverlies.

IJzer-geïnduceerde haarverliesaandoeningen kunnen echter niet alleen met ijzersupplementen worden behandeld.

 

Eiwit

Van je botten tot je huid en haar, je lichaam heeft eiwitten nodig voor optimale groei en ontwikkeling. Alcohol interfereert met de opname van eiwitten in het lichaam, wat leidt tot eiwittekort. Dit kan resulteren in veel problemen met de huid, het haar en de nagels. Mensen met een eiwittekort kunnen dunner haar ervaren, haaruitval, schilferige huid, broze nagels, enzovoort.

 

Hoe beïnvloedt alcohol de haargroei?

Wanneer iemand alcohol drinkt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Het veroorzaakt dan uitdroging en het onvermogen van het lichaam om essentiële voedingsstoffen voor haargroei op te nemen. Het ontbreken van water en vitale voedingsstoffen verhongert en beschadigt haarfollikels, waardoor de normale haargroeicyclus wordt verstoord. Als u veel drinkt, kunt u merken dat het haar droog en broos wordt en dat er veel uitvalt. Bovendien kunnen verhoogde stressniveaus, veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik,  de haargroei belemmeren (een aandoening die Telogen Effluvium wordt genoemd).

 

Veroorzaakt alcohol haarverlies?

Er is een sterke link tussen alcohol en haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. Hier zijn manieren waarop alcohol kan leiden tot haarverlies:

 

Voedingstekorten

Misbruik van alcohol leidt tot verschillende voedingstekorten. Het is erger wanneer zware alcoholgebruikers slechte voedingsgewoonten aannemen of essentiële supplementen niet innemen. Dit kan haarverlies en andere ziekten veroorzaken. Het is heel gewoon om hardcore alcoholisten en rokers te vinden met haarverliesaandoeningen.

 

Schildklierproblemen

Een andere manier waarop alcohol haarverlies kan veroorzaken, is wanneer het leidt tot schildklierproblemen. De schildklier is het belangrijkste orgaan in het menselijk lichaam dat nodig is voor het reguleren van hormonen. Alcohol kan verstoringen en complicaties in de schildklier en de algehele HPT (hypothalamus-hypofyse-schildklier) as veroorzaken, wat leidt tot hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie.  van deze aandoeningen (hypo- en hyperthyreoïdie) kan haarverlies veroorzaken. Het proces kan plotseling plaatsvinden of zich over meerdere maanden of jaren uitstrekken. Maar het wordt erger naarmate het drinken doorgaat.

 

Stress

Experts hebben bewezen dat stress een van de oorzaken is van vroegtijdig haarverlies. Alcohol verhoogt de stressniveaus in het lichaam, wat voldoende is om haarverlies te veroorzaken. Gecombineerd met een tekort aan voedingsstoffen leidt dit tot extreme haaruitval.

 

Groeit het haar terug als ik stop met drinken?

U kunt de groeisnelheid en dikte van het haar herstellen nadat u bent gestopt met alcohol drinken. Maar de kans om verloren haar terug te krijgen is niet zeer klein. Hieronder benoemen wij een paar aspecten die u kunt doen nadat u gestopt bent met drinken om te proberen het haar terug te laten groeien:

 

Eet een uitgebalanceerd dieet

Nu alcohol niet meer in uw systeem zit, is het eten van gezond voedsel de beste manier om je ondervoede haarfollikels nieuw leven in te blazen.

 

Bewegen

Lichaamsbeweging bevordert de algehele gezondheid van het lichaam en kan ook de gezondheid van je haar verbeteren.

 

Vitamine- en mineralensupplementen

We hebben het al eerder in een Blog geschreven: enkele van de meest cruciale vitamines en mineralen voor de gezondheid van het haar zijn thiamine, foliumzuur, B12, biotine, vitamine C, D, E en omega-3-vetzuren.

 

Haarverlies supplementen en medicijnen

Haarverlies supplementen kunnen je beschadigde haar helpen herstellen. Er zijn veel haarverlies supplementen en medicijnen online verkrijgbaar. Het is echter raadzaam om niet zelfmedicatie te doen. Haal liever voorschriften bij een gekwalificeerde arts. Bedenk ook dat haarmedicijnen niet voor iedereen werken.

 

Vragen?

Heeft u vragen na het lezen van deze Blog? Aarzel dan niet en neem contact op via ons telefoonnummer 015-7009755 of via whatsapp 06-34560019 voor al uw specifieke vragen.

 

Veel gestelde vragen

U kunt veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot dit onderwerp vinden in deze sectie.

Is matig alcoholgebruik veilig voor mijn haar?

Matig alcoholgebruik heeft over het algemeen geen significant negatief effect op de gezondheid van het haar. Het is echter belangrijk om een evenwichtig dieet te handhaven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen om haarverlies te voorkomen.

Wat zijn enkele tekenen van haarverlies als gevolg van overmatig alcoholgebruik?

Tekenen van haarverlies als gevolg van overmatig alcoholgebruik kunnen onder meer dunner wordend haar, droogheid, broosheid en overmatig haaruitval zijn. Daarnaast kunnen veranderingen in de textuur en glans van het haar voorkomen.

Is het mogelijk om mijn haar volledig te herstellen na het stoppen met alcoholgebruik?

Ja, na het stoppen met alcoholgebruik is het mogelijk om de gezondheid van je haar te herstellen. Door een evenwichtig dieet te volgen, regelmatig te bewegen en indien nodig supplementen te gebruiken, kun je de groei en dikte van je haar bevorderen.

Kan haarverlies als gevolg van alcoholgebruik worden behandeld met medicijnen?

Er zijn haarverlies supplementen en medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het herstellen van beschadigd haar. Het is echter belangrijk om advies in te winnen bij een gekwalificeerde arts voordat je medicijnen gaat gebruiken.

Hoe kan ik mijn haar gezond houden terwijl ik afkick van alcohol?

Om je haar gezond te houden tijdens het afkicken van alcohol, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te bewegen en indien nodig vitamine- en mineralensupplementen te gebruiken. Het vermijden van stressvolle situaties kan ook bijdragen aan het behoud van gezond haar.